Fördelarna att arbeta från hemmet

Att arbeta från hemmet eller från ett kontor brukar dyka upp som diskussionsämne lite då och då. Senast nu hos Fredrik som uppmanar folk att inte arbeta från hemmet om de är egenföretagare och då hos Sennbrink som radade upp fördelar att arbeta hemma.
Egentligen har jag inga större synpunkter på att andra uppmanar folk att välja ett kontor i stället för bostaden som arbetsplats. Det är ett val som varje individ själv bestämmer utifrån sina egna förutsättningar.

För egen del föredrar jag att sitta hemma och arbeta med sökmotoroptimering. Orsakerna är fler.
Det grundläggande är att jag är van att arbeta på egen hand i mitt tidigare arbete som säljare på fältet. Där var det du, bilen och kunderna som gällde. Kontakten med arbetskamrater och kontoret var inte speciellt omfattande utan du skötte dig själv.
Nu kan man alltid diskutera om det vara det arbetet som formade mig eller att jag trivdes med arbetssättet och därför stannade kvar så många år i branschen.
Men det kan vi kanske reda ut en annan gång.

Arbetat på kontor
Jag har för egen del provat på att arbeta ett antal år på kontor tillsammans med arbetskamrater så jag kan göra en jämförelse. Och den tiden var det väl egentligen inget större fel på, men i kontrast mot att arbete från hemmet så överväger det sista helt klart.

Fördelarna är bland annat

  • Inga kostnader för kontor och kringservice
  • Inga resor till och från arbetet
  • Enkel tillgänglighet till, mat, fika, kaffe och det som behövs i bostaden
  • Inga störande avbrott av kollegor som vill prata av sig

För att nu ta några anledningar.

Invändningar mot att arbeta från hemmet
En invändning mot hemarbete brukar vara att kommunikation med andra är begränsad och att man då missar input. Ett för mig som arbetar med nätet mycket märklig invändning då kommunikationsmöjligheterna är otaliga via den kanalen.

En annan synpunkt brukar vara att det är enklare att skilja mellan fritid och arbete om man måste ta sig till ett kontor för att arbeta. En aspekt som det ligger en del i men som till mångt och mycket är en arbetsdisciplinfråga. Dessutom så arbetar en del av kontorsförespråkarna med egna projekt på nätet på sin fritid.

Kundbesök på kontoret dyker också upp. Och visst har man bara kunder i sitt omedelbara närområde så kan de nog titta in. Annars går det förvisso att ta hem dem också. I många fall kan dock kunderna finns på sådana avstånd att besök inte är realistiskt att räkna med.
För egen del så föredrar jag att åka ut till kunden, vilket inträffar tre, fyra gånger per år.
Det går alldeles utmärkt att sköta allt via nätet.

Sammanfattning
För egen del har jag valt att arbeta ifrån hemmet men jag har inga som helst intentioner att pracka på andra det arbetssättet. Behöver man arbetskamrater i sin fysiska närhet för att kunna vara kreativ och prestera så är det upp till var och en.
Dessutom är mina arbetstider sådana att mitt umgänge med arbetskamrater skulle inskränka sig till enbart eftermiddagar. Men som sagt det är inget alternativ.

Comments are currently closed.