En shahs fall

Det som ser ut att hända i arabvärlden och då närmare bestämt Libyen påminner lite om Iran.
Året är 1979 och Mohammad Reza Pahlavi styr i Iran. Visserligen är likheterna med Khadaffi inte alltför stora, inte i kontakterna med USA i alla fall.
Men fallet ser ut att bli lika stort.

Då 1979 arbetade jag som larmoperatör i Västerås. Som en del av de uppgifterna ingick att ta hand om delar av växeln för det då Västeråsbaserade företaget ASEA.
En söndag, i tid strax före Rezas flykt tar vi emot ett samtal från Iran.

På en raspig telefonförbindelse hörde vi en stressad ASEA-tjänsteman rapportera att det förekom skottlossning i Iran och en statskupp verkade förestående, Han ville hindra en delegation från ett annat svenskt företag att ta flyget ned dagen därpå. Han hade bara företagets namn och namnet på kontaktpersonen. Telefonnummer fanns endast till företaget. Dessutom var kontaktpersonens namn mycket vanligt.

Så det blev vårt arbete i larmcentralen att försöka lokalisera ett korrekt nummer. Och det var inte den enklaste uppgiften 1979 och det på en söndag. Vi hade tillgång till privatnummer för ASEA-cheferna som bara fick användas i nödfall. Vilket detta fall bedömdes vara av oss som tjänstgjorde i larmcentralen.
Men där kammade vi noll. Ingen av de chefer vi ringde till hade en aning om vilket företag som skulle åka ned. De hade knappt kunskap om att de hade egen verksamhet i Iran.

Tiden blev knappare så vi ringde till våra kollegor i Stockholm för att se om bolaget hade bevakning av företaget vars representanter skulle åka ned. Vilket de inte hade, men de skickade ut en väktarbil för att se om det stod någon larmskylt på företagets fastighet.
Där fick vi napp så efter kontakt med det bolaget som skötte bevakningen fick vi fram de telefonnummer som behövdes.

Så till slut lyckades vi knyta ihop allt så kontakt och varningar kunde förmedlas. Några dagar sedan kunde man läsa om maktskiftet i Iran. Nyhetsrapporteringen gick inte fullt så fort på den tiden som idag.

Comments are currently closed.